PARIJS - Enkele Frans-Algerijnse terroristen houden zich schuil en hebben twee luchtdoelraketten verstopt. Ze zouden die willen gebruiken om te zijner tijd op verkeersvliegtuigen ergens in Europa te schieten. Dit berichtte vrijdag het Franse dagblad Le Figaro op basis van onderzoek geleid door de speciale onderzoeksrechter Jean-Louis Bruguière. Hij richt zich op met name op terroristen zoals een netwerk dat "de Tsjetsjeense connectie" is genoemd.

De meeste leden van deze bende zijn door de Franse politie en inlichtingendienst in de jaren 2002 - 2004 opgerold. De Tsjetsjeense connectie had plannen om met alle beschikbare middelen waaronder chemicaliën zo veel mogelijk ellende te veroorzaken bij aanslagen in Frankrijk. Enkele bendeleden wisten aan arrestatie te ontkomen en zijn waarschijnlijk in de Kaukasus neergestreken.

Raketwerpers

Twee Russische raketwerpers die ze in 2002 van de Tsjetsjeense maffia kochten, zouden ergens in Frankrijk worden bewaard voor een voor de extremisten opportuun moment van inzet. Het gaat om twee draagbare raketwerpers van het type SAM-18 Igla (speld). Het vervaarlijke gevaarte van bijna anderhalve meter lang is eenvoudig te verkrijgen in de voormalige sovjetrepublieken. De Tsjetsjeense connectie deed dat in 2002 en zou twee SAM-18's ergens in Frankrijk hebben verstopt.

Een belangrijke bron van informatie voor de Franse onderzoekers is een in Jordanië gearresteerde extremist, Adnan Mohammed Sadiq, alias Abu Atiya. Franse rechercheurs hebben hem recent in Amman verhoord. Sadiq is een kompaan van de in Irak berucht geworden Jordaanse terrorist al-Zarqawi. Die zou Sadiq na de val van het regime van de Taliban in Afghanistan naar de Kaukasus hebben gestuurd om daar de bezigheden van de uit Afghanistan verdreven extremisten voort te zetten.

Aanslagen

Sadiq heeft zo tal van strijders opgeleid en hen vervolgens naar hun land van herkomst teruggestuurd of ze voorlopig in Azerbeidzjan of Turkije 'geparkeerd'. Sadiq heeft toen ook enige tijd een groep Algerijnen en/of Fransen over de vloer gehad. Deze extremisten wilden met wat voor middelen dan ook aanslagen in Frankrijk plegen. Zo zouden ze de twee SAM-18's hebben aangeschaft en via Georgië en Turkije naar Frankrijk hebben getransporteerd. Maar ook gif zoals cyaankali bestemd voor aanslagen werd toen met succes naar Frankrijk verscheept.

Bij het oprollen van het grootste deel van de bende heeft de Franse politie wel chemicaliën gevonden maar de raketwerpers zijn spoorloos net als enkele leden van de groep. Die hebben mogelijk de Kaukasus als schuilplaats gekozen.

Le Figaro heeft vrijdag met kaartjes aangegeven van waar precies rond de Parijse luchthavens Roissy-Charles de Gaulle en Orly een vliegtuig met een SAM-18 kan worden geraakt. Zelfs op ruim drie kilometer afstand lijkt een voltreffer geen probleem. De SAM-18 moet overigens ook buiten de Kaukasus makkelijk te krijgen zijn. In Irak alleen al verdwenen er in 2003 en 2004 circa 4000. Naar schatting dertien terroristische groeperingen hebben de SAM-18 in hun arsenaal.