SCHIPHOL - De marechaussee is vrijdagochtend begonnen met het technische onderzoek naar het ontstaan van de fatale brand donderdag in het cellencomplex op Schiphol. Dat zei een woordvoerder van de marechaussee vrijdag. Elf illegalen kwamen door de gevolgen van de brand om het leven.


Eerste prioriteit is volgens Donner de identificatie van de doden

Donderdag heeft de marechaussee een speciaal team samengesteld en voorzien van alle benodigde middelen. De mensen die het onderzoek gaan uitvoeren, zijn daar vrijdag rond 10.00 uur mee begonnen. "We kunnen nu dus nog niets zeggen over eventuele resultaten", zegt de zegsman. Het Openbaar Ministerie is donderdag begonnen met een strafrechtelijk onderzoek. De rijksrecherche en marechaussee voeren dat volgens persofficier van justitie H. Vos uit.

Eerste prioriteit is volgens Donner de identificatie van de doden. De marechaussee houdt zich daar nu mee bezig. Over resultaten hiervan wordt nog niets gezegd. Ook zoeken politie en marechaussee nog naar vijf voortvluchtige illegalen, die van de brand gebruikmaakten om te ontsnappen. Zes andere voortvluchtigen werden donderdag al weer opgepakt.

Donner

De brand heeft geleid tot geschokte reacties en veel vragen bij belangenorganisaties en de politiek. Minister Donner (Justitie) kon in de Tweede Kamer nog niet ingaan op de achtergronden. In het complex waren op het moment van de brand 43 personen aanwezig. Naast de elf doden raakten vijftien mensen, hulpverleners en gedetineerden, gewond. Een persoon ligt nog in een ziekenhuis en is er slecht aan toe.

Spoeddebat

Een aangeslagen Donner zei donderdagavond in een spoeddebat dat "de verschrikkingen niet zijn voor te stellen". Hij heeft alle justitiële inrichtingen waar mensen worden vastgehouden, gevraagd een inventarisatie te maken van de veiligheidssituatie. De vakbond Abvakabo constateert dat de tijdelijke cellen een hoger risico voor de veiligheid lopen dan normale gevangenissen.

Dat komt omdat justitie op deze cellen minder bewakers inzet. Deze cipiers zijn ook nog eens slechter opgeleid. Volgens de Abvakabo waren drie bewakers verantwoordelijk voor de bewaking van 43 gedetineerden.