HAARLEM - De pauselijke raad voor migratie en toerisme heeft zich naar aanleiding van de brand in het cellencomplex op Schiphol kritisch uitgelaten over de manier waarop asielzoekers op luchthavens worden vastgehouden. Het hoofd van de raad, kardinaal Stephen Fumio Hamao, heeft dat gedaan in een condoleance aan bisschop Punt van Haarlem.

Dat heeft de woordvoerder van het bisdom vrijdag laten weten. "De moeilijke omstandigheden van gedetineerde migranten op internationale luchthavens zijn voor deze pauselijke raad steeds een grote zorg geweest", aldus de kardinaal, die ook zijn leedwezen betuigt over de dood van elf illegalen bij de brand in het cellencomplex.

Ook Punt, die de rooms-katholieke pastorale zorg voor gedetineerden onder zijn hoede heeft, heeft blijk gegeven van zijn medeleven met de slachtoffers en hun familie en vrienden in de landen van herkomst. Hij heeft de parochies en de gelovigen in zijn bisdom opgeroepen om de slachtoffers van de ramp en in het algemeen "allen die als vluchteling of migrant in vaak moeilijke omstandigheden verkeren", in hun gebeden te gedenken.