LONDEN - Borstvoeding is de beste voeding voor zuigelingen en verkleint de kans op infecties. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat borstvoeding vermoedelijk wel het risico op astma en allergieën vergroot. De resultaten staan vrijdag in het medisch tijdschrift The Lancet.

"Borstvoeding beschermt kinderen niet tegen allergieën en astma en kan zelfs de kans erop iets verhogen", zei onderzoeker Malcolm Sears, van de McMaster Universiteit in Canada. Deze conclusie weerlegt talloze andere studies die wél een beschermend effect aan borstvoeding toedichten. Sears wijt dat aan een verschil in de duur van het onderzoek en de leeftijd waarop de kinderen werden onderzocht. Hij onderzocht duizend kinderen die in 1972 en 1973 zijn geboren in Nieuw-Zeeland. Elk kind werd tot z'n 26e levensjaar om de twee tot vijf jaar uitgebreid getest. Daaruit bleek, volgens Sears, dat meer borstgevoede kinderen tussen hun derde en 21e jaar allergisch waren voor katten, pollen en huisstofmijt dan kinderen die de fles hadden gekregen. Ook astma kwam meer voor in de groep die aan de borst was gelegd.

"Borstvoeding voor vier weken of langer verhoogde de waarschijnlijkheid op een allergische reactie op 13-jarige leeftijd, en verdubbelde de kans op astma waarvan ze als volwassenen nog steeds last hadden", stelt Sears.

Twee deskundigen in kindergeneeskunde stellen in een reactie op het onderzoek dat "hoewel er veel goede redenen zijn om borstvoeding tijdens de eerste vier tot zes maanden aan te moedigen, de preventie van astma en allergieën daar gezien deze studie niet bijhoort".

Van borstvoeding is al eerder aangetoond dat het de kans verkleint op oorinfecties, diarree, eczeem, griep en ademhalingsziekten.