AMSTERDAM - Een groot aantal notarissen heeft zijn diensten door de onlangs ingevoerde Huwelijkswet kunnen uitbreiden met snelle scheidingsprocedures. Deze 'flitsscheidingen' kunnen binnen een dag worden voltrokken.

De Huwelijkswet maakt het niet alleen mogelijk voor homoseksuele paren om te trouwen, ook kunnen huwelijken er razendsnel mee worden beëindigd. Huwelijken kunnen nu bij het loket van de burgerlijke stand worden omgezet in een geregistreerd partnerschap, dat dezelfde dag kan worden ontbonden. De gang naar de rechter maakt plaats voor de echtscheidingsnotaris.

De christelijke partijen hebben er in de Tweede Kamer op aangedrongen deze onbedoelde mogelijkheid van de nieuwe wet te schrappen. Paren zouden hierdoor te gemakkelijk in een impuls scheiden.

Niet onder de 12

De ChristenUnie wil zelfs een verbod op scheiding in gezinnen met kinderen onder de 12 jaar. Partijvoorzitter Veling vindt dat ouders de verantwoordelijkheid voor jonge kinderen samen moeten blijven dragen. "Wij zien best in dat partners uit elkaar willen als de relatie tussen hen is verslechterd. Maar wij zouden willen dat zij, eventueel met begeleiding, wachten met scheiden tot het jongste kind twaalf jaar is", aldus Veling in de Volkskrant

Als het echter aan de notarissen ligt, wordt de supersnelle scheiding in Nederland het alternatief voor een gewone scheiding. Zeker 80 kantoren gaan de dienst aanbieden. Behalve dat de methode "goedkoop en snel" is, zouden echtelieden "minder getraumatiseerd" raken, omdat een gerechtelijke echtscheiding nu de relatie vaak "erg verstoort', zo meldt het Algemeen Dagblad