EINDHOVEN - Het grootste vrachtvliegtuig ter wereld, de Antonov 225, is vrijdagmorgen vanaf de militaire vliegbasis Eindhoven naar Pakistan vertrokken. Het toestel is door het ministerie van Defensie gehuurd om vijfhonderd tenten, evenzoveel kachels alsmede dekens, veldbedden en andere hulpgoederen naar het door een aardbeving getroffen rampgebied over te brengen. Het toestel heeft de grootte van een voetbalveld. De spanwijdte van de vleugels bedraagt ruim 88 meter. Het toestel kan 250 ton lading vervoeren.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Arno de Bruijn | Honderden vliegtuigspotters en andere belangstellenden waren getuige van het vertrek

De Antonov 225 Mriya, Russisch voor droom, is ontwikkeld ten behoeve van het Russische space shuttle program. Dat is echter nooit doorgegaan. Het enige toestel dat is gebouwd heeft een aantal jaren aan de grond gestaan. Daarna is het in gebruik genomen als vrachtvliegtuig. Het is eigendom van Antonov Airlines uit de Oekraïne.


Cornel van Mastrigt | Het toestel heeft de grootte van een voetbalveld

Honderden vliegtuigspotters en andere belangstellenden waren getuige van het vertrek. Dat leidde tot grote drukte op de weg rondom het vliegveld. De politie sloot tijdens de start een deel van die weg af voor alle verkeer. Ook voetgangers werden tegengehouden omdat het imposante vliegtuig op die plaats op slechts enkele tientallen meters hoogte overkwam.


G.J.A. van Boven | De Antonov 225 Mriya, Russisch voor droom, is ontwikkeld ten behoeve van het Russische space shuttle program