De Spaanse politie heeft naar eigen zeggen een bende cocaïnesmokkelaars opgerold die werd geleid door een zestigjarige Nederlander. Hij is in Mijas, 20 kilometer ten zuidwesten van Málaga, gearresteerd.

In het lange onderzoek naar deze drugssmokkelaars zijn meer aanhoudingen verricht. De bende bestond verder onder anderen uit een Zweed, Nederlanders van Turkse komaf en personen uit Latijns-Amerika.

De plaatselijke media spreken van drie arrestaties aan de Costa del Sol en twee aan boord van een zeiljacht dat cocaïne vervoerde, een Amerikaan en een Latijns-Amerikaan. Die boot werd eerder deze maand door de Spaanse politie op de Atlantische Oceaan geënterd tijdens een storm.

Aan boord werd eerst 2.500 kilo cocaïne gevonden, waarna de boot naar Vigo in het noordwesten van Spanje werd gesleept. Nader onderzoek op het schip leverde nog eens 500 kilo op en daarmee was het voor de politie een van de grootste drugsvangsten op een 'narcojacht' ooit.

De politieactie was volgens de media erg gewaagd. De zeilboot werd op 8 oktober door een commando van de politie op volle zee bijna 900 kilometer ten noorden van de Azoren onderschept.

Het is onduidelijk hoeveel verdachten er precies in de zaak zijn opgepakt. Plaatselijke media aan de Costa del Sol spreken van drie arrestaties, in Mijas en Fuengirola, maar media die in Galicië over de drugszaak berichten melden de arrestatie van de bendeleider, een Zweed en "meerdere Nederlanders".

Spaanse politie betreedt zeilboot en pakt Nederlandse bendeleider op
45
Spaanse politie betreedt zeilboot en pakt Nederlandse bendeleider op