DEN HAAG - D66-leider Dittrich vindt dat het CDA zich "dom en naïef" opstelt wanneer het denkt dat terroristen tegen te houden zijn met een verbod op het verheerlijken van terreurdaden.

Hij begrijpt helemaal niets van de kritiek van CDA-fractieleider Verhagen die D66 eerder in stevige bewoordingen duidelijk maakte dat de volledige terreuraanpak van het kabinet gesteund moest worden. "De kritiek deugt van geen kanten. Wij zijn voor een stevige aanpak van terrorisme, maar wel met slimme maatregelen", zei Dittrich donderdag desgevraagd.

De bewering van het CDA dat D66 de kabinetsmaatregelen te veel een inbreuk op de privacy zou vinden, slaat volgens Dittrich nergens op.

Veiligheid

Volgens Dittrich is er sprake terreurdreiging waarbij mensen bereid lijken hun leven te geven. "De stelling van D66 is: met een verbod op het verheerlijken van terreurdaden breng je de veiligheid echt niet dichterbij." Wie dat wel denkt, draait volgens Dittrich de burger "een rad voor ogen".

De coalitiegenoten CDA en D66 bakkeleien al de hele week over de terreuraanpak. CDA-fractievoorzitter Verhagen begon maandag met een aanval op D66-minister Pechtold die had gesproken over het 'doemdenken' van premier Balkenende. Verhagen hekelde toen meteen ook het standpunt van Dittrich het verbod op verheerlijken van terreur niet te ondersteunen.

D66 presenteert vrijdag een discussienota over terreurbestrijding.