PARIJS - Het Franse voedselagentschap AFFSA heeft zich vrijdag positief uitgesproken over de veiligheid van rundvlees uit Groot-Brittannië. De conclusie geeft de Franse regering het groene licht om het importverbod op het Britse vlees te heffen.

AFFSA oordeelt dat "de invoer van Brits rundvlees geen inbreuk zal doen aan het niveau van veiligheid dat nu aan de Franse consument wordt gegarandeerd."

Verbod

De Europese Unie stelde in 1996 een verbod in op de invoer van Brits rundvlees, uit angst voor de besmetting van consumenten met Creutzfeldt-Jakob, de menselijke vorm van de gekkekoeienziekte BSE, waaraan veel Britse koeien bleken te lijden. De EU hief het embargo in 1999 op, maar Parijs bleef volharden in het importverbod.

Dwangsom

Het Europese Hof van Justitie legde in december vorig jaar Frankrijk een boete op wegens de weigering om Brits vlees te kopen. Parijs moet nog steeds iedere dag dat het embargo nog van kracht is een dwangsom betalen.

Verwacht wordt dat de regering in de loop van de komende weken het invoerverbod zal opheffen. De autoriteiten zullen daarover eerst nog overleg voeren met consumentengroeperingen en vertegenwoordigers van de vleesindustrie.