ROTTERDAM - De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst AIVD heeft in 2003 onderzoek gedaan naar de financier van de Essalam Moskee in Rotterdam-Zuid. De bouw van het grootste islamitische gebedshuis van Europa wordt mede betaald door sjeik Hamdan bin Rashid al-Maktoum uit de Verenigde Arabische Emiraten. Dat bleek donderdagmiddag tijdens de vergadering van de Rotterdamse gemeenteraad.

Leefbaar Rotterdam had een spoeddebatje aangevraagd naar aanleiding van een krantenartikel over de Arabische sjeik. Die zou in het bestuur van de Marokkaanse moskee drie plaatsen hebben afgedwongen om zijn invloed te vergroten. Rashid al-Maktoum zou banden hebben gehad met het voormalige Taliban-bewind in Afghanistan. De afgelopen jaren is er veel te doen geweest om de moskee. Vooral de omvang van het bouwwerk heeft de gemoederen beziggehouden. Het gebedshuis in aanbouw krijgt een koepel van 25 meter hoog en minaretten van vijftig meter hoog. Binnen kunnen 1500 gelovigen terecht. Het vorige gemeentebestuur keurde de bouwplannen in 1999 goed.

Bestuur

Zowel Leefbaar Rotterdam als de PvdA zeiden donderdag in de raad dat ze het geen goede zaak vinden als de sjeik zich in het bestuur inkoopt. M. Çelik van de PvdA: "Het is niet gepast om het bestuur over te nemen. G. Dorsman van LR vond dat een Rotterdamse moskee een Rotterdams bestuur moet hebben.

Bananenrepubliek

Volgens verantwoordelijk wethouder M. Pastors (LR) is er niet veel aan de hand. "Het is al langer bekend dat de sjeik de touwtjes in handen heeft. We kunnen ons er niet direct mee gaan bemoeien. Nederland is geen bananenrepubliek. Maar we zullen als college de boel wel in de gaten houden", aldus Pastors.