SCHIPHOL - Na de eerste brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost in 2002 heeft het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampen-bestrijding (Nibra) onderzoek gedaan naar de brandveiligheid van het gebouw. Het complex was toen nog niet in gebruik.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Een woordvoerder van het Nibra zei donderdag voor het Radio 1 Journaal dat het gebouw niet voldeed aan de veiligheidseisen. De wanden van de cellen waren onder meer niet brandwerend genoeg. De muren en plafonds brandden al binnen een halfuur, de minimale tijd dat zij brandwerend moeten zijn.

Gecontroleerd

Het Nibra heeft aanbevelingen gedaan om het in aanbouw zijnde complex brandveilig te maken, zoals het brandwerend maken van alle cellen volgens de voorschriften, een volledige brandmelding met in elke ruimte een brandmelder en een automatische melding naar de regionale brandweerkazerne. Het Nibra heeft later niet gecontroleerd of de aanbevelingen zijn opgevolgd. "Dat is niet onze wettelijke taak, maar van de gemeente die de bouwvergunningen verstrekt."

Bouw

De deuren in het afgebrande cellencomplex zouden alleen handmatig kunnen worden geopend. Volgens het Nibra is dat niet uitzonderlijk. De deurvergrendeling hangt af van de bouw van het cellencomplex.

"Wordt gekozen voor de handmatige methode en niet voor de automatische deurvergrendeling dan moet weer aan andere eisen worden voldaan om de bescherming van de gevangenen tegen brand zo veel mogelijk te garanderen."

Dat is naast de aanbevelingen die het Nibra na de eerste brand heeft gedaan, onder meer ook de permanente aanwezigheid van een bedrijfshulpverlener.