WASHINGTON - Militaire planners binnen de Amerikaanse krijgsmacht zien februari als de beste maand om een eventuele aanval tegen Irak te beginnen. Dat meldde de Washington Times vrijdag, op basis van verklaringen van hoge ambtenaren binnen Defensie.

Een woordvoerder van het Pentagon wilde geen commentaar geven. De bronnen binnen Defensie zeggen dat een militaire strijdmacht binnen enkele weken kan worden opgebouwd. Zij stellen dat de strijd in april gestreden kan zijn, voordat de hitte van de lente aan de Perzische Golf intreedt. Volgens de ambtenaren heeft president Bush nog geen besluit genomen over een eventuele aanval en het tijdpad daarvan.

Wapeninspecteurs

Ondertussen is bekend geworden dat de VN-wapeninspecteurs op 15 oktober een bezoek aan Irak brengen om de controle op de productie van wapens in dat land voor te bereiden. De leider van de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties, Blix, zou dat volgens diplomaten donderdag hebben meegedeeld aan de VN-Veiligheidsraad.

Hans Blix sprak donderdag anderhalf uur met de Veiligheidsraad. Na afloop wilde hij tegenover verslaggevers de datum van 15 oktober niet bevestigen. Wel zei de Zweed dat hij snel een team in Irak hoopt te hebben als hij begin oktober de voorbereidende besprekingen met de Iraki's heeft gevoerd.