EINDHOVEN - Het grootste vrachtvliegtuig ter wereld, de Antonov 225 , landt donderdag rond 12.40 uur op de militaire vliegbasis Eindhoven. Vrijdagmorgen om 9.00 uur vertrekt het weer. Een woordvoerster van de basis heeft dit donderdag meegedeeld.

Het toestel is door het ministerie van Defensie gehuurd om vijfhonderd tenten, evenzoveel kachels alsmede dekens, veldbedden en andere hulpgoederen naar het rampgebied in Pakistan over te brengen. Het toestel heeft de grootte van een voetbalveld. De spanwijdte van de vleugels bedraagt ruim 88 meter. Het toestel kan 250 ton lading vervoeren.

Het vliegtuig heeft zes motoren en 32 wielen. Het is voor zover bekend niet eerder in Nederland geland. Enkele jaren geleden stond een vlucht naar de vliegbasis Eindhoven op het programma, maar die is destijds op het laatste moment afgeblazen als gevolg van zakelijke problemen.

De Antonov 225 Mriya, Russisch voor droom, is ontwikkeld ten behoeve van het Russische space shuttle program. Dat is echter nooit doorgegaan. Het enige toestel dat is gebouwd heeft een aantal jaren aan de grond gestaan. Daarna is het in gebruik genomen als vrachtvliegtuig. Het is eigendom van Antonov Airlines uit Oekraïne.