LONDEN - Premier Balkenende heeft donderdag de brand in het cellencomplex op Schiphol "verschrikkelijk" genoemd. "Ik ben geschrokken van een ramp met deze omvang. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden." Balkenende wacht verdere gegevens over de toedracht af.

Op de vraag of de brand extra tragisch is omdat het zich heeft afgespeeld in een cellencomplex, zei Balkenende: "Elke brand is dramatisch. Op dit moment denk je aan de levens die verloren zijn gegaan."

Balkenende zei dit voorafgaande aan de vergadering van de staats- en regeringsleiders van EU-landen die donderdag in Londen plaatsvindt.

Donner

Hulpverleners hebben gedaan wat gedaan kon worden tijdens en na de bestrijding van de brand in het cellencomplex. Hulpdiensten, marechaussee en brandweer waren zo snel als mogelijk ter plaatse. Dat heeft minister Donner (Justitie) donderdag verklaard na afloop van een bezoek aan de rampplek.

De recherche heeft tot en met donderdagochtend elf lijken geborgen. Een niet nader genoemd aantal mensen is nog vermist en een aantal gedetineerden is weggelopen, vertelde Donner op een persconferentie.

Telefoonnummer

Voor de familieleden van de betrokkenen heeft het Rode Kruis een telefoonnummer (0800-1351) geopend. Overlevenden krijgen traumahulp. Donner: "Op dit moment kan ik slechts zeggen dat ik hoop dat mensen dit kunnen verwerken, dat we hiervan kunnen leren en dat we snel zullen doen wat nodig is om herhaling te voorkomen."

Verdonk

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken noemt de brand "een zeer traumatische gebeurtenis". Ze betuigde haar medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer wil snel duidelijkheid over de oorzaak van de brand en de brandveiligheid van het pand. Maar het aangekondigde onafhankelijk onderzoek moet wel zorgvuldig gebeuren. Dat lieten justitiewoordvoerders van de diverse fracties donderdag weten in een reactie op de brand, die aan elf illegalen het leven heeft gekost.

Spoeddebat

De Tweede Kamer is nog in afwachting van een brief van minister Donner (Justitie) over de brand op Schiphol. De Kamer wilde de informatie om 16 uur, maar dat lukte niet. Donner zit nu in een debat met de Kamer over een ander onderwerp. Inmiddels is even geschorst zodat de minister het concept van de brief kan bekijken, zo meldde hij in de Kamer.

Het verzoek om een brief en een spoeddebat werd gedaan door GroenLinks en gesteund door de PvdA, D66 en de SP. GroenLinks wilde in ieder geval een spoeddebat donderdag maar Kamervoorzitter Weisglas had deze tussenoplossing voorgesteld.

VVD

VVD-Tweede-Kamerlid Weekers, die donderdagochtend vroeg vanuit de Verenigde Staten op de luchthaven Schiphol arriveerde, noemde het "ronduit schokkend" dat dit heeft kunnen gebeuren. Hij vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken, maar de zaak moet volgens hem tot op de bodem worden uitgezocht. Onderzoek moet onder meer uitwijzen of aan alle veiligheidseisen is voldaan.

D66

Kamerlid Van der Laan van coalitiepartij D66 is "zeer geschokt" door het grote verlies van mensenlevens. Ook zij juicht het onafhankelijke onderzoek naar de brand toe. Nu bestaat nog veel onduidelijkheid. Van der Laan wil weten wat er precies is gebeurd, hoe het met de brandveiligheid van het complex was gesteld en of de bewakers en hulpdiensten adequaat hebben gereageerd.

PvdA

PvdA-Kamerlid Wolfsen sprak van een groot drama. Hij wil weten of het cellencomplex aan alle veiligheidsnormen voldeed. Ook moet het onderzoek antwoord geven op de vraag of de ramp voorkomen had kunnen worden, aldus Wolfsen.