Tienduizenden demonstranten hebben zaterdag meegelopen met de protestmars Unmute Us, die in tien verschillende steden plaatsvond. Zij eisen dat grote evenementen en festivals per direct weer door kunnen gaan.

Het aantal aanwezigen liep sterk uiteen per stad. Zo waren in Nijmegen 1.500 mensen aanwezig, terwijl in Amsterdam een mars met 35.000 mensen was. In Enschede schat een woordvoerder van de gemeente het aantal deelnemers op 6.000 en baseert hij zich op de telling van de politie. "Wel is het lastig tellen in zo'n mars. De organisatie van de protestmars telt de toeschouwers ook mee en komt daarmee op een groter aantal uit."

Behalve in Amsterdam, Enschede en Nijmegen demonstreerden mensen ook in Den Haag, Groningen, Utrecht, Eindhoven, Maastricht, Leiden en Tilburg.

Jasper Goossen, mede-initiatiefnemer van Unmute Us, schat het aantal demonstranten in Amsterdam op 60.000 tot 80.000. "Het gaat om een momentopname. De telling van de gemeente en de politie was niet zo nauwkeurig, omdat er later nog mensen bij de demonstratie aansloten toen deze al onderweg was."

Festivalorganisator ID&T zegt overweldigd te zijn door de massale opkomst van de Unmute Us-protestmarsen die zaterdag door het hele land zijn gelopen. "Wat was het weer bijzonder en indrukwekkend", laat operationeel directeur Rosanne Janmaat van ID&T weten. "We zijn wederom overweldigd door de opkomst en de hartverwarmende reacties."

Onmiddellijke openstelling van evenementen en festivals

De betogers eisen onmiddellijke openstelling van evenementen en festivals. Volgens de organisatoren van het protest kan de sector gewoon open zonder dat de druk op de zorg exponentieel groeit. Het bewijs daarvoor zien ze in evenementen als voetbalwedstrijden en de Formule 1-race in Zandvoort. Hun oproep aan het kabinet luidt dan ook: "Stop de willekeur en open alle grootschalige evenementen."

"De evenementenbranche heeft keer op keer aangetoond veilig evenementen te kunnen organiseren", aldus directeur Ruben Brouwer van concertorganisator MOJO. "Er kan 14 september dus geen ander kabinetsbesluit volgen dan volledige openstelling."

ID&T ziet ook graag dat de overheid stopt met het meten met twee maten. "We hebben bewezen dat het kan en nu is het moment. We gaan er dus ook van uit dat wij dinsdag positief nieuws krijgen op de persconferentie."

Het is de tweede keer dat de evenementensector de straat op ging. Een gesprek met de overheid na de protestmars van 21 augustus, waar 70.000 betogers aan deelnamen, bood volgens de evenementensector geen perspectief. Unmute Us is van plan actie te blijven voeren tot er een harde toezegging vanuit de overheid wordt gedaan.

Oproep niet meer aan te sluiten

De gemeente Amsterdam riep zaterdagmiddag vanwege grote drukte al vrij snel op niet meer aan te sluiten bij de protestmars. De demonstratie in Amsterdam startte in het Westerpark, waar duizenden mensen zich verzamelden.

De sfeer tijdens het Unmute Us-protest in Amsterdam was volgens Goossen uitbundig, maar ook strijdbaar. Er liepen veel mensen met borden door de stad met daarop soms ludieke teksten als 'Total Eclips of the Art', een kwinkslag naar het nummer Total Eclipse of the Heart van Bonnie Tyler. "De creativiteit van de sector komt daarin terug", vindt Goossen.

De protestactie in Utrecht leek bijna een soort danceparade: mensen dansten en sprongen. Door het gedreun viel natuursteen van een gebouw, bijna op mensen. De stoet ontving veel steun van de ook in groten getale aanwezige toeschouwers. Duizenden mensen stonden toe te kijken.

Stadsdichter Dario Goldbach zei in zijn speech in Den Haag dat hij graag een vliegtuigmaatschappij of racebaan had willen zijn. "Dit beleid is schaamteloos", aldus Goldbach. Zijn speech kon op veel gejuich rekenen aan de voorkant van het podium.

Duizenden mensen lopen en dansen mee met protestmars Unmute Us
44
Duizenden mensen lopen en dansen mee met protestmars Unmute Us

Ook wagens van verschillende organisaties in protestmars

Aan de protestmars deden ook wagens van verschillende organisaties mee. In Groningen en Enschede was de opkomst het grootst. Hier namen tientallen wagens deel aan het protest. Vanaf de wagens werd muziek gedraaid en zwaaiden mensen met borden waarop teksten als 'Minder grappen, meer house' en 'Dit beleid klopt voor geen 1,5 meter' stond. Ook stonden er soms sprekers of werknemers van de deelnemende organisaties op de wagens.

In Groningen deden 25 wagens mee en in Enschede zestien. In de andere steden waren dit er minder. Zo deden in Leiden vijf grote wagens mee, in Amsterdam twaalf en in Nijmegen zes.

De wagens waren afkomstig van organisaties uit de betreffende steden en de omgeving daarvan. In Groningen kwam bijvoorbeeld een wagen namens een Gronings schoonmaakbedrijf, maar ook een van de shotjesbar Bebida's uit Leeuwarden. In Enschede waren wagens uit onder meer Deventer en Hengelo aanwezig, aldus de organisatie.