HAARLEMMERMEER - Loco-burgemeester M. Bezuijen van Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, heeft een onafhankelijk onderzoek naar de brand in het cellencomplex aangekondigd. Onderzoekers zullen kijken wat er precies is gebeurd en hoe de hulpverlening is verlopen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De brand woedde in tien tot twaalf cellen in één vleugel. De vleugel telde in totaal 24 cellen. Nadat het brandalarm iets na middernacht was afgegaan, gingen medewerkers kijken wat er aan de hand was. Daarna hebben ze alle cellen in de vleugel handmatig ontgrendeld. Het is niet mogelijk om alle cellen in een keer elektronisch te openen, zei een woordvoerder van justitie.

De Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) wil dat het onderzoek zich toespitst op de brandveiligheid van het cellencomplex. "Het snel overslaan van de brand naar andere cellen is een punt van discussie, zeker nu het niet de eerste keer is dat brand uitbreekt", meldde een woordvoerder donderdag.

In de overige penitentiaire inrichtingen is het vrijwel onmogelijk dat brand overslaat naar andere cellen. De brandveiligheid is daar gewaarborgd, stelt EORG. De organisatie begint zelf ook een onderzoek.