LONDEN - De Engelse schrijfster J.K. Rowling, schepper van tovenaarsleerling Harry Potter, heeft een rechtszaak wegens plagiaat gewonnen.

De Amerikaanse kinderboekenschrijfster Nancy Stouffer had die in de Verenigde Staten aangespannen. Ze beschuldigt Rowling ervan dat zij speciale woorden en karakters uit haar boeken heeft overgenomen. De rechter wees de beschuldiging echter van de hand. Rowling verklaarde donderdag voor de BBC-televisie "enorm opgelucht" te zijn.

"De rechtszaak heeft zich een paar jaar voortgesleept. Het heeft ook invloed gehad op de voortgang van mijn vijfde boek. Zo'n rechtszaak kost veel tijd en blijft door je hoofd spelen." Volgens Rowling is het grootste deel van haar boek nu geschreven. "Ik ben bijna klaar."

De vier bestaande boeken over tovenaarsleerling Potter zijn een kassucces over de hele wereld. Rowling heeft aangekondigd in totaal zeven boeken te zullen schrijven over de avonturen van Potter, maar haar vijfde boek laat op zich wachten.

Rowling had overigens meer goed nieuws te melden: ze is zwanger. Rowling, die al een dochter heeft, en haar tweede man Neil Murray zullen komende lente een baby krijgen.