HAARLEMMERMEER - Bij een brand in het cellencomplex op Schiphol zijn in de nacht van woensdag op donderdag elf illegalen om het leven gekomen. Vijftien gedetineerden raakten gewond. Een gewonde is met brandwonden naar het ziekenhuis overgebracht, de anderen voor aantasting van de luchtwegen.

Bekijk video: Modem/ Breedband


In het cellencomplex zitten voornamelijk bolletjesslikkers, illegalen en mensen die aan de grens geweigerd zijn

Brandalarm

De brand is even na middernacht ontstaan. Rond 03.00 uur had de brandweer de vuurzee onder controle. Nadat het brandalarm iets na middernacht was afgegaan, gingen medewerkers kijken wat er aan de hand was. Daarna hebben ze alle cellen in de vleugel handmatig ontgrendeld. Het is niet mogelijk om alle cellen in een keer elektronisch te openen, zei een woordvoerder van justitie.

Onderschat

Een van de gevangenen suggereerde dat de bewakers de ernst van de brand hebben onderschat. Toen gedetineerden al rook roken, wilden de bewakers dat volgens hem aanvankelijk niet geloven en zeiden ze dat er niets aan de hand was. "We bleven opgesloten. We kregen last van onze keel", zei de gedetineerde donderdag in het Radio 1-Journaal. Daarna ontstond paniek en agressie, verklaarde hij.

Gevangenen

In totaal zijn 150 gedetineerden overgebracht naar gevangenissen elders in het land: honderd gaan er naar Zeist en vijftig naar de bajesboot in Rotterdam. Bij het getroffen cellencomplex is medische en psychologische hulp aanwezig voor de betrokkenen.

De vleugel die even na middernacht vlam vatte, telde 24 tweepersoonscellen, waar op dat moment in totaal 43 gedetineerden in zaten. In het cellencomplex zitten voornamelijk bolletjesslikkers, illegalen en mensen die aan de grens geweigerd zijn.

Informatie

Verschillende mensen zoeken informatie over familieleden of cliënten die in het cellencomplex zaten. Verschillende advocaten willen weten of er cliënten van hen onder de slachtoffers zijn. In het cellencomplex werden drie mannen geïnformeerd door justitie over het lot van een broer van een van hen die in het cellencomplex werd vastgehouden. De drie die hun naam niet wilden noemen, kwamen opgelucht weer naar buiten. De broer had de vuurzee overleefd.

Identificatie

Het is nog te vroeg om te zeggen wat er met de stoffelijke overschotten van de slachtoffers gebeurt. Eerst moeten de lichamen worden geïdentificeerd, waarna de nabestaanden kunnen worden geïnformeerd, aldus de zegsman. De elf slachtoffers zaten allemaal in vreemdelingenbewaring.

Meteen na de brandmelding door een automatische meldinstallatie om 00.06 uur vond een forse inzet van hulpdiensten plaats. De brand greep zeer snel om zich heen in het complex.

Telefoonnummer

Het speciale telefoonnummer voor de brand op Schiphol wordt druk gebeld. Dat meldde een woordvoerster van het Rode Kruis donderdagmiddag. De hulporganisatie stelde het nummer 0800-1351 in samenwerking met Postbus 51 begin donderdagmiddag in.

Via twintig lijnen kwamen aan de lopende band telefoontjes van familie en vrienden maar ook van advocaten en ambassades. "En daar zaten soms heel emotionele gesprekken tussen van mensen die zich zorgen maken om hun verwanten," aldus de zegsvrouw. Waarschijnlijk komen er meer lijnen beschikbaar.

Laatste controle

Volgens de laatste reguliere controles van de brandweer was alles in september 2005 in orde in het cellenblok op Schiphol waar donderdagochtend brand woedde. Dat maakte R. Wevers, plaatsvervangend commandant van de regionale brandweer Haarlemmermeer, donderdag bekend.

Over de mogelijke oorzaak van de brand die aan elf mensen het leven kostte deed hij geen mededelingen. Donderdagmiddag lag nog een slachtoffer van de brand in het ziekenhuis. De politie zoekt nog naar vijf illegalen die wegliepen uit het vertrekcentrum.

Lijst

VluchtelingenWerk Nederland probeert met spoed een lijst samen te stellen van alle mensen die in de getroffen vreemdelingenvleugel op Schiphol zaten. De organisatie weet nog niet of zich onder de slachtoffers ook asielzoekers bevinden. Wie de families van de slachtoffers op de hoogte gaat stellen, kon woordvoerster J. van den Broek donderdag niet vertellen. "Maar ik kan me voorstellen dat wij daar een belangrijke rol in gaan spelen."

Volgens haar heeft VluchtelingenWerk doorgaans veel contact met de mensen die uitgeprocedeerd zijn en in vreemdelingenbewaring zitten. Van den Broek: "Het is echt een drama wat er afgelopen nacht is gebeurd." De organisatie maakt zich grote zorgen over de veiligheid in het complex en kondigde aan de onderzoeken naar de brand nauwlettend te zullen volgen.

Uitleg

VluchtelingenWerk wijst er verder op dat ze recentelijk nog het ministerie van Justitie om uitleg heeft gevraagd over de brandveiligheid van het cellencomplex. De organisatie zegt daarop als antwoord te hebben gekregen dat aan verbetering werd gewerkt.