ROTTERDAM - De bestuursrechter in Rotterdam buigt zich vrijdagochtendvroeg opnieuw over de vraag of het kabinet de radiofrequenties moet veilen of op een andere manier mag verdelen.

Het kabinet-Balkenende wil de negen beschikbare frequenties van de commerciële radiostations, zoals Sky Radio en Radio 538, graag verdelen op basis van een zogeheten vergelijkende toets, dus zonder veiling.

Eind juli besloot de rechter in Rotterdam echter dat zo'n tijdelijke verkoop (voor acht jaar) bij opbod moet plaatsvinden, tot vreugde van de kleine commerciële zenders zoals radio Veronica.

Toets

De landsadvocaat die optreedt voor het kabinet zal vrijdag betogen dat met een vergelijkende toets, waarbij ook wordt gekeken naar wat de stations inhoudelijk willen uitzenden en in hoeverre dat een gevarieerd aanbod oplevert, het maatschappelijk belang beter is gediend. Dat blijkt uit zijn pleitnota die al bekend is.

In de rechtszaak, die waarschijnlijk een groot deel van de dag in beslag zal nemen, gaan de voorstanders van veilen, zoals sommige commerciële stations, vrijwel zeker opnieuw aangeven dat ze een verkoop bij opbod veel eerlijker en objectiever vinden.

De kwestie van de verdeling van de frequenties is al jaren een heet politiek hangijzer. Naar verwachting doet de rechter pas over twee weken opnieuw uitspraak.