DE BILT - De maand oktober staat met een voorlopig gemiddelde van 12,7 graden nu al op de derde plaats van de warmste oktober sinds 1901. "En wellicht moet ook oktober 1969 (13,0 graden) zijn tweede plaats binnenkort prijsgeven", aldus het KNMI woensdag. De warmste oktober ooit blijft die van 2001 met een gemiddelde van 14,2 graden.

Volgens het KNMI houdt het mooie nazomerweer tot in het weekeinde aan. "Het gebeurt zelden dat de temperatuur in de tweede helft van de maand weer de lift in gaat tot waarden van meer dan 20 graden", liet een woordvoerder weten.

Het warme weer komt door lagedrukgebieden. De grote depressieactiviteit op de Atlantische Oceaan houdt boven West-Europa een zuidelijke stroming in stand. "Wellicht doen de restanten van ex-hurricane Wilma, die later deze week onderdeel worden van Oceaandepressies, daar nog een schepje boven." In het zuidwesten van Frankrijk wordt het daardoor waarschijnlijk zelfs 25 tot 30 graden.

Behalve de warmte is ook het aantal uren zon uitzonderlijk deze maand. Volgens het KNMI komt oktober met zo'n 150 uur zon in De Bilt in de toptien van de zonnigste maanden. "September was ook al zeer zonnig en warm, dus het najaar schrijft na al geschiedenis."