ROTTERDAM - De televisieactie voor de slachtoffers van Pakistan had woensdagavond rond 23.00 uur ruim 20 miljoen euro opgeleverd. De inzamelingsactie op Nederland 2 werd georganiseerd rond de benefietwedstrijd in Rotterdam tussen de hockeyers van het Nederlands herenteam en een wereldeftal met daarin onder anderen Pakistanen en Indiërs. Daar werd 925.126 euro opgehaald.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Op het complex van Hockey Club Rotterdam (HCR) bezochten enigen duizenden bezoekers het duel, onder wie kroonprins Willem-Alexander. Hij riep mensen nogmaals op geld te geven. Naast de kroonprins waren ook de burgemeesters Opstelten (Rotterdam) en Vreeman (Tilburg) aanwezig en traden vooral veel sporters op. In de rust van de wedstrijd zong Lee Towers.

Ardenne

Minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking maakte tijdens de wedstrijd bekend dat ze 5 miljoen euro extra beschikbaar stelt voor de slachtoffers. Het geld is voor onderwijs aan de kinderen in de kampen die nu niet naar school kunnen. Het kabinet geeft 17 miljoen euro aan noodhulp in het gebied. Daarnaast schenkt de regering nog eens vijfhonderd tenten van het ministerie van Defensie en stuurt datzelfde ministerie een veldhospitaal.

Mensen kunnen nog tot middernacht via het telefoonnummer 0800-1112 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) geld storten. Donderdagochtend gaat het nummer om 08.00 uur weer open.

Slachtoffers

De tv-actie rond de aardbeving is al de tweede dit jaar. In januari werd de laatste gehouden voor de slachtoffers van de tsunami. De geschiedenis leert dat tv-acties in Nederland de vrijgevigheid van het publiek stimuleren. Premier Balkenende zei vooraf te hopen dat de Nederlanders gul zouden geven tijdens de televisieactie. "Ik hoop dat Nederland zich solidair toont", zei Balkenende woensdag in de Tweede Kamer na afloop van een debat.