ROTTERDAM - De politie in Rotterdam heeft onlangs acht minderjarige jongens aangehouden die ervan worden verdacht een 13-jarig meisje te hebben verkracht. Woensdag zijn de verdachten, tussen de 12 en 14 jaar oud, voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor dertig dagen vastgezet. Dit heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

Het meisje is twee keer op een dag verkracht op straat. De eerste keer gebeurde dat door een aantal van de acht verdachten, de tweede keer door alle acht. De zaak kwam aan het rollen toen het meisje met haar moeder aangifte kwam doen op het politiebureau. De verkrachtingen hadden plaats in de deelgemeente Charlois.

Ex-vriendje

Na de aangifte heeft de politie de acht minderjarige jongens op het bureau ontboden en meteen aangehouden. Dat was op vrijdag 14 oktober. Volgens een woordvoerster van justitie kende het slachtoffer een van de jongens. Hij was haar ex-vriendje. Het zou gaan om Antilliaanse jongeren.

Het is opnieuw een geval van groepsverkrachting in Rotterdam-Zuid. De afgelopen maanden zijn verschillende groepsverkrachtingen bij de rechtbank in Rotterdam behandeld. In vrijwel alle gevallen gaat het om minderjarige Antillianen die minderjarige meisje verkrachten of aanranden.

Justitie vroeg in juli om een "gedegen" onderzoek naar het fenomeen groepsverkrachtingen. Volgens veel advocaten en andere deskundigen "zijn deze zaken nog maar het topje van de ijsberg".