JERUZALEM - De zelfmoordaanslag van woensdag op een markt in de Israëlische stad Hadera heeft minstens vier mensen het leven gekost. Ongeveer dertig anderen liepen verwondingen op. Het dodental van de actie loopt mogelijk nog op omdat een aantal gewonden er slecht aan toe zijn. Door de explosie werden verscheidene marktstalletjes verwoest.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het was de eerste bomaanslag in Israël sinds 28 augustus. Een zelfmoordcommando blies zich toen op bij het busstation van Beersheeva. Twintig mensen raakten toen gewond.

De radicale Palestijnse organisatie Islamitische Jihad heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag Het betreft volgens de beweging een vergeldingsactie voor de dood van een van haar commandanten.

,,Het is een eerste reactie op de moord door Israël op Loai Assadi'' commandant van de gewapende tak van Islamitische Jihad op de Westelijke Jordaanoever, aldus een zegsman. Zondagavond laat schoten Israëlische militairen Assadi dood. De beweging reageerde vrijwel meteen door raketten af te vuren op Israëlische doelen.

Daarbij vielen geen slachtoffers en werd geen schade aangericht. Israël op zijn beurt reageerde daar weer op met beschietingen op Palestijnse doelen. Het voerde zowel artilleriebeschietingen als luchtaanvallen uit.