De Taliban zeggen "honderden strijders" naar de Panjshirvallei ten noordoosten van Kaboel te hebben gestuurd. De vallei is niet in handen van de radicaalislamitische groepering en biedt verschansing aan groeperingen die het willen opnemen tegen de Taliban.

De troepen worden gestuurd "omdat lokale leiders weigerden het gebied vredig over te dragen", aldus een woordvoerder van de Taliban. Sinds de machtsovername van de Taliban zijn volgens een woordvoerder van verzetsgroepen duizenden mensen naar de vallei getrokken.

Onder hen zouden zich ook restanten van het Afghaanse leger bevinden. De regio is omringd door steile bergketens en is daarom een geschikte plek om aanvallers af te weren. Tijdens het bewind van de Taliban in de jaren negentig lukte het de groep evenmin om de vallei in te nemen.

Ahmad Massoud, zoon een van de befaamde strijder tegen de Taliban tijdens het bewind van de jaren negentig, probeert een verzetsmacht op te zetten vanuit de vallei. Hij heeft via de Washington Post de Verenigde Staten gevraagd om wapens voor zijn opstand.

Beelden tonen enorme chaos bij luchthaven Kaboel
45
Beelden tonen enorme chaos bij luchthaven Kaboel

'We waarschuwen voor bloedvergieten'

Massoud zegt dat hij "in de Panjshir in zijn vaders voetstappen wil treden", maar dat hij bevoorrading nodig heeft om dat te doen. Via lokale media heeft Massoud de Taliban al uitgedaagd: "We zijn klaar om Afghanistan te verdedigen en we waarschuwen voor bloedvergieten."

Massoud zou volgens berichten worden vergezeld door de voormalig vicepresident van Afghanistan, Amrullah Saleh. Hij liet na de machtsovername weten niet met de Taliban te zullen samenwerken en nooit te zullen buigen voor de groepering. Sinds ex-president Ashraf Ghani gevlucht is, claimt Saleh de wettelijke leider van het land te zijn.

Dit zijn de Taliban en dit is wat ze willen
115
Dit zijn de Taliban en dit is wat ze willen