ZAGREB - Het griepvirus dat vorige week is gevonden in dode zwanen in Kroatië is de gevaarlijke variant H5N1. Dat blijkt volgens Kroatische deskundigen woensdag uit Britse laboratoriumtests.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Kroatië heeft boeren opgeroepen pluimvee binnen te houden. Het balkanland had het jagen op vogels in het wild al verboden. Ook is de slacht en de verkoop van gevogelte in een straal rond twintig kilometer van het meer in oostelijk Kroatië niet meer toegestaan.

De dierenziekte is in Azië in enkele gevallen overgeslagen op de mens. Daardoor zijn in landen als Vietnam en Indonesië meer dan zestig personen omgekomen. Kroatië is na Roemenië en Europees Rusland het derde Europese land waar het virus is vastgesteld. Ook in Turkije zijn besmette vogels gevonden.

In Groot-Brittannië vonden deskundigen een besmette papegaai. Omdat de vogel in quarantaine zat, heeft de ziekte zich daar niet kunnen verspreiden.

Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam gaat waarschijnlijk eind volgende week al haar vogels preventief vaccineren tegen de vogelgriep. De Nederlandse dierentuinen kregen daar eerder al toestemming voor van de Europese Commissie. Het Rotterdamse plan van aanpak wordt nu in Brussel onder de loep genomen en de diergaarde krijgt dan volgende week toestemming om daadwerkelijk te gaan inenten, zo liet dierenarts W. Schaftenaar woensdag weten.

Volgens de dierenarts gaat het grote werk dan pas echt beginnen. "Een beetje kippenboer draait zijn hand niet om voor het inenten van een paar duizend vogels, maar het is hier toch wel een heleboel werk."