BRUSSEL/BEVEREN - De stankoverlast in Zuidwest-Brabant door een lekkende olietank in de Antwerpse haven kan tot donderdagavond duren. Zolang zullen brandweer en olieconcern Total nodig hebben om de weggelekte olievoorraad op te pompen. Dat heeft burgemeester Van de Vijver van Beveren, op wiens grondgebied de lekkende tank ligt, woensdagochtend meegedeeld.

Bewoners in de omgeving van de Beverse deelgemeente Kallo hebben het advies gekregen tot donderdagavond ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden. Personeel van Total en medewerkers van bedrijven rondom de lekkende tank dragen de komende dagen gasmaskers.

Bij Total in Kallo raakte dinsdag in de vooravond om nog onbekende reden een grote olietank lek. Daardoor stroomde 35.000 kubieke meter stookolie weg. Het merendeel daarvan kwam in een speciaal opvangbassin terecht. Hoewel de brandweer een schuimlaag aanlegde op de weggelekte olie, ontstond toch hevige geuroverlast. Deze was merkbaar tot in Zuidwest-Brabant. Volgens burgemeester Van de Vijver is er op geen enkel moment gevaar geweest voor de volksgezondheid.