NEW YORK - Syrië moet elke functionaris of burger arresteren die het onderzoeksteam van de Verenigde Naties verdenkt van betrokkenheid bij de moord op de Libanese ex-premier Rafik al-Hariri. Dat staat in een ontwerpresolutie van de VN-Veiligheidsraad, die de Verenigde Staten en Frankrijk dinsdag hebben ingediend.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De ontwerpresolutie dreigt Syrië met economische sancties als het land niet meewerkt met het onderzoek van de VN naar de moord op al-Hariri. Ook voorziet zij in sancties als bevriezing van tegoeden en een reisverbod voor de verdachten.

Al-Hariri, een tegenstander van de Syrische aanwezigheid in Libanon, kwam in februari met nog twintig anderen om het leven door een bomaanslag in Beiroet. Het VN-onderzoek heeft al uitgewezen dat Syrië bij de aanslag betrokken was.

Veiligheidsraad

Washington en Parijs presenteerden hun tekst kort nadat onderzoeksleider Detlev Mehlis de Veiligheidsraad had verteld dat elke functionaris die hij ondervroeg dezelfde antwoorden op zijn vragen leek te hebben ingestudeerd.

Volgens de ontwerpresolutie kunnen Syrië pas sancties worden opgelegd als Mehlis zijn onderzoek heeft afgerond en heeft vastgesteld dat het land niet heeft meegewerkt. Dat oordeel kan hij waarschijnlijk pas geven na zijn volgende rapport, dat half december wordt verwacht.