AMSTERDAM - Het afgelopen vrijdag overleden PvdA-Tweede-Kamerlid Karin Adelmund is dinsdag herdacht tijdens een dienst in cultureel centrum De Duif in Amsterdam. Alle sprekers omschreven Adelmund als een betrokken, bevlogen en sociaal bewogen politica.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Oud-premier Kok haalde herinneringen op aan 1978 toen hij Adelmund leerde kennen bij de Federatieraad van de FNV. Haar binnenkomst daar als jonge vrouw in een bolwerk van grijze mannen boven de vijftig was volgens Kok "kwikzilverig". "Ze dacht en praatte sneller dan de meesten van ons konden luisteren", aldus Kok. Net als veel andere sprekers refereerde Kok aan Adelmunds emotionele uitbarstingen in het openbaar. Kok had dat nooit als een zwakte ervaren, zei hij.

Hermans

Ook oud-VVD-minister van Onderwijs Loek Hermans voerde het woord tijdens de dienst. Toen hij minister werd en Adelmund staatssecretaris van Onderwijs werd hij van verschillende kanten gewaarschuwd, vertelde hij. Adelmund is er neergezet als jouw waakhond; ze is een felle, rode vrouw en een harde feministe, kreeg Hermans tevoren te horen.

Prachtmens

Maar niets bleek minder waar, zei Hermans in de dienst. Adelmund bleek "een prachtmens" en iemand die de "capaciteit heeft om samen te binden". Waarom toch steeds weer die clichés, vroeg Hermans zich af.

Meerdere sprekers, onder wie de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en oud-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg, memoreerden hoe Adelmund letterlijk de mouwen opstroopte als ze ergens - vaak te laat, en met wapperende kledingstukken in grote haast - binnenkwam bij een werkbezoek.

Bloeddruk

Adelmunds man Folkert Catz vertelde dat ze al tijden last had van een te hoge bloeddruk en problemen met haar hart, maar daarover collega's nooit iets wilde zeggen. Vanwege dat "klote hart" had ze het eigenlijk rustiger aan moeten doen, maar daarin slaagde ze maar matig. "Ik wil minder willen", had Adelmund onlangs nog tegen haar man gezegd.

De sprekers tijdens de dienst werden afgewisseld door gezang van Mathilde Santing en Huub van der Lubbe. Onder de aanwezigen waren veel huidige Tweede-Kamerleden en ministers en staatssecretarissen als Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie), Van der Hoeven (Onderwijs), De Geus (Sociale Zaken), Rutte (Onderwijs), Ross (Volksgezondheid) en Van Hoof (Sociale Zaken).

Rosenmöller

Ook veel oud-politici als oud-GroenLinks-leiders Rosenmöller, oud-D66-leider De Graaf, oud-minister Vermeend, oud-staatssecretaris Benschop, oud-burgemeester van Amsterdam Patijn en oud-FNV-voorzitter De Waal waren aanwezig.

Adelmund overleed afgelopen vrijdag op 56-jarige leeftijd onverwacht aan een hartstilstand. Zij is dinsdagmiddag in besloten kring gecremeerd.