ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem heeft dinsdag de 19-jarige P.P. uit Gendringen veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar voor de moord op de Doetinchemse advocaat Machiel Pul. P. stak de 34-jarige advocaat op 3 juni vorig jaar in diens kantoor dood.

Pul was de advocaat van de moeder van P. Zijn ouders waren verwikkeld in een echtscheiding.

Psychische belasting

P. werd door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar. Het hof legde een lagere straf op omdat het rekening hield met psychische belasting doordat P. zich liet meesleuren door de gebeurtenissen rond de scheiding van zijn ouders.

Alimentatie

Advocaat Pul stond de moeder van P. bij in de echtscheidingsprocedure. P. bleef na de scheiding bij zijn vader wonen en koos volledig diens kant. Hij werd dan ook woedend toen zijn vader een brief kreeg over het uitblijven van alimentatie. Hij vond dat de advocaat zijn vader het leven zuur maakte en kwam daarom op het idee de advocaat iets aan te doen.

Smoes

Die bewuste dag ging hij eerst naar school en vervolgens kocht hij een mes. Met de smoes dat hij weer contact met zijn moeder wilde hebben, lukte het hem toegang te krijgen tot de advocaat. Vervolgens stak hij de advocaat zes keer in borst, rug en buik. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

Tbs-advies

P. vluchtte daarna naar Duitsland waar hij enkele dagen later door de Duitse politie werd aangehouden in een bos nabij Anholt. Hij weigerde mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek bij het Pieter Baan Centrum (PBC) uit angst voor een tbs-advies.