De Europese grenswacht Frontex schroeft de hulp aan Litouwen op bij de bewaking van de grens met Belarus. Nu patrouilleren al een tiental agenten en voertuigen namens Frontex. Volgende week wordt die inzet verdubbeld, laat de organisatie in een verklaring weten.

Litouwen maakte eerder deze week bekend dat het een barrière plaatst bij de grens met Belarus. Ook gaat het leger daar patrouilleren om illegale migratie vanuit het buurland af te schrikken. Frontex zal het land voorzien van deskundigen die de autoriteiten helpen bij het verzamelen van gegevens over illegale grensoverschrijdingen en de uitwisseling van operationele informatie.

Litouwen deelt een 680 kilometer lange grens met Belarus. De EU-lidstaat riep eerder deze maand de noodtoestand uit vanwege de instroom van migranten. Politici uit Litouwen klagen al langer dat Belarus asielzoekers gebruikt om druk uit te oefenen. Zo zou het aantal vluchten tussen Belarus en Afghanistan flink zijn opgevoerd.

Eind vorige maand kondigde de EU sancties aan tegen Belarus. De verkiezingen van vorig jaar waarbij Alexander Lukashenko opnieuw tot president werd verkozen, zouden volgens Brussel niet democratisch zijn verlopen.

Ook kreeg Belarus in mei veel kritiek toen het land een kritische journalist in de boeien sloeg nadat de autoriteiten het vliegtuig waarin hij zat een noodlanding hadden laten maken.

"We staan klaar om ons ondersteuningsniveau te versterken en meer Europese agenten en uitrusting in te zetten. We versnellen en versterken wat al gepland was. Bovendien bereiden we in nauwe samenwerking met de Litouwse autoriteiten een snelle grensinterventie voor", aldus Frontex-directeur Fabrice Leggeri. "De grens van Litouwen is onze gemeenschappelijke buitengrens en Frontex staat klaar om te helpen waar nodig."