BAGDAD - De Iraakse kiezers hebben de ontwerpgrondwet aanvaard, blijkt uit de officiële uitslagen van het referendum. De Iraakse kiesraad maakte dinsdag bekend dat ongeveer 78 procent van de Irakezen de constitutie heeft goedgekeurd, terwijl circa 21 procent tegenstemde.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De grondwet kon worden verworpen wanneer in meer dan drie van de achttien provincies meer dan tweederde van de kiezers zou tegenstemmen. Eerder bleek al dat de soennitische provincies al-Anbar en Salahaddin de ontwerpconstitutie hadden verworpen.

Het wachten was daarom vooral op de resultaten van de provincie Nineveh, die eveneens wordt gedomineerd door de soenieten. Daar bleek echter 55 procent van de kiezers de grondwet te hebben afgekeurd, onvoldoende om de wet te verwerpen. Een vierde provincie met veel soennieten, Diyala, steunde de grondwet.

Misstanden

In Nineveh doet de kiescommissie onderzoek naar mogelijke misstanden. De kiescommissie heeft meer dan honderd klachten ontvangen over onregelmatigheden tijdens de volksraadpleging, die echter geen gevolgen hebben voor de uitslag.

Ongeveer 15,5 miljoen Iraakse stemgerechtigden mochten zich in het referendum uitspreken over de nieuwe grodnwet. Die plaatst een deel van de macht in handen van de regionale autoriteiten en gunt de Koerden in het noorden van het land een zeker mate van autonomie.