VENLO - Twee bewoners van enkele flats in Blerick (Venlo) hebben bij het Openbaar Ministerie in Roermond minister Peijs van Verkeer en Waterstaat aangeklaagd wegens "poging tot doodslag of zware mishandeling". Ook de burgemeester en wethouders van Venlo zijn door hen om die reden aangeklaagd.

Volgens een van de klagers, H. Smets, komen de bewindslieden hun beloften over de normen voor luchtkwaliteit, en dan met name het fijnstof, niet na. Zij vrezen dat de aanleg van de A73-Zuid en de A74 vlakbij hun flats tot ernstige gezondheidsproblemen zal leiden.

"Peijs voert het luchtkwaliteitsbeleid van de Europese Unie niet uit met als gevolg grote risico's voor de bewoners van de flats aan de Molenbossen in Blerick", aldus Smets dinsdag, die zegt te spreken namens een grote groep flatbewoners.

Luchtkwaliteit

In hun aanklacht wijzen Smets en medebewoner D. Lumayr erop, dat in Nederland jaarlijks 18.000 mensen een aandoening aan hart en longen oplopen door slechte luchtkwaliteit.

Een woordvoerster van de gemeente Venlo liet dinsdag weten op de hoogte te zijn van de aanklacht, maar wilde er niet op reageren.