AMSTERDAM - Cynthia Brzak, de Amerikaanse vrouw die Ruud Lubbers had aangeklaagd wegens seksuele intimidatie toen Lubbers nog Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (Unhcr) was, is "beklagenswaardig". Dat zei Lubbers maandagavond in de Melkweg in Amsterdam tijdens de Nacht van de VN.

Lubbers is niet bang dat de pogingen van de vrouw om via president Bush de diplomatieke onschendbaarheid van VN-topman Kofi Annan en hemzelf op te heffen voor hem nog een staartje krijgt. "Het probleem dat ik er mee heb, is niet met haar, dat is zielig, maar met de mensen er om heen, journalisten bijvoorbeeld. Dat is niet goed", aldus Lubbers.

Lubbers noemde het jammer dat hij begin dit jaar genoodzaakt werd af te treden als Hoge Commissaris, maar hij ontkende dat de situatie hem heeft gefrustreerd. "Het was jammer, maar het zit me niet dwars.

Kofi Annan

Ik beschouw Kofi Annan nog als een goede vriend en hij was in moeilijkheden geraakt door onder meer het olie-voor-voedselprogramma in Irak. Hij zei al eerder: deze Hoge Commissaris heeft niets gedaan. Maar toch moest ik weg omdat de pers me bleef achtervolgen. Dat verzwakte ook de positie van Annan. Maar het zit me niet meer dwars."

Vriendelijk gebaar

De oud-premier herhaalde dat hij aan het einde van de bewuste vergadering in december 2003 niet meer dan een "uiterst vriendelijk gebaar" had gemaakt in de richting van Brzak.

Makkelijk

Volgens haar echter, trok hij haar billen met zijn handen op haar heupen tegen zijn kruis en hield haar zo vijf seconden vast. Dat Brzak daarover vier maanden later pas een klacht indiende bij de VN, begrijpt Lubbers nog altijd niet. "Sommige media vonden dat wel leuk. Ik ben vrij makkelijk met mensen, maar niet met de waarheid", aldus Lubbers.

Goede jaren

In het begin van zijn gesprek in de Melkweg zei Lubbers dat hij "enorm goede jaren heeft gehad" bij de Unhcr. "We hebben miljoenen vluchtelingen thuisgebracht en daar ben ik trots op."