LUXEMBURG - Minister Veerman (Landbouw) gaat deze week in Brussel een plan indienen om alle hobbykippen te laten vaccineren tegen vogelgriep. Veerman heeft dat maandag gezegd na een vergadering van de landbouwministers van de Europese Unie.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De verplichte griepprik voor hobbykippen zou een uitbraak van vogelgriep in Nederland moeten helpen voorkomen. Nederland telt naar schatting enkele tienduizenden kippen die voor eigen consumptie of plezier worden gehouden.

Misverstand

De vaccins bestaan al wel, maar inenting is nu niet toegestaan. Het vaccin lijkt namelijk veel op het virus zelf. Dat kan tot het misverstand leiden. Onduidelijk is dan of ergens vogelgriep is uitgebroken. Minister Veerman belooft Brussel echter een strikte registratie van de gevaccineerde hobbykippen.

De eigenaren moeten de vaccinatie door de dierenarts zelf betalen, zo wil Veerman. "De overheid betaalt toch ook het voer niet? Of de prik tegen hondsdolheid? Als je je dier liefhebt, moet dat geen probleem zijn."

Lastig

Het plan moet nog instemming krijgen van Brussel. "Het zou ideaal zijn als de Europese Commissie het plan goedkeurt en andere EU-landen het overnemen. Om de plicht alleen voor Nederland in te voeren, is erg lastig."

Problemen

De Europese Commissie reageerde maandag niet enthousiast. "Voor kanaries, papegaaien en zulk soort huisdieren kan het wel, onder bepaalde voorwaarden", zei Europees Commissaris Kyprianou (Gezondheid). "Maar voor huisdierkippen voorzie ik problemen met exportregels voor gewoon pluimvee. Een ander land kan denken dat de ziekte ergens is uitgebroken en de grenzen sluiten."

Quarantaine

De veterinaire experts van de EU-landen beslissen dinsdag in Brussel over invoer van tropische vogels. De dieren moeten bij binnenkomst wellicht lange tijd in quarantaine. Aanleiding is het gevreesde vogelgriepvirus H5N1 bij een papegaai uit Suriname. De Britse overheid vermoedt dat het dier in het quarantainehok is besmet door vogels uit Taiwan, die inmiddels zijn gestorven.

Ervaring

Nederland stuurt overigens enkele vogelgriepexperts naar Roemenië en Indonesië. "Wij hebben immers ervaring met een uitbraak", zei Veerman, doelend op de epidemie in 2003. "We praten nu veel over vogelgriep en er wordt een grote zaak van gemaakt. Maar er is slechts één oplossing: de handen uit de mouwen en het probleem bij de wortel aanpakken."

Afleiden

Veerman benadrukte opnieuw dat vogelgriep momenteel een dierziekte is. Sommigen zijn bang dat het virus muteert tot een dodelijke menselijke griep. "We moeten ons niet laten afleiden, maar onze inspanningen richten op het bestrijden van de dierziekte."

Ophokplicht

Nederland heeft nu drie maatregelen tegen vogelgriep van kracht. Belangrijkst is een ophokplicht voor pluimvee in gebieden waar veel trekvogels komen. Veewagens krijgen aan de grens een flinke reinigingsbeurt, om te voorkomen dat ze het virus binnenbrengen. Reizigers naar risicolanden krijgen een folder over vogelgriep. De folder ligt ook op vliegvelden.