Transgenderatleet Laurel Hubbard is geselecteerd voor het Nieuw-Zeelandse damesteam dat uitkomt op de Olympische Spelen in Tokio. Dat maakte het olympisch comité van het land maandag bekend. Ze zal uitkomen op het onderdeel gewichtheffen.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Olympische Spelen

De 43-jarige Hubbard wordt de eerste transgenderpersoon die uitkomt op de Spelen. Haar deelname is mogelijk omdat het bestuursorgaan van het gewichtheffen eerder de kwalificatievereisten voor Tokio heeft aangepast en ze aan alle kwalificatiecriteria voor transgenderatleten voldoet. Zo liggen de testosteronwaardes van Hubbard onder de door het internationaal olympisch comité (IOC) vereiste drempel.

"We erkennen dat genderidentiteit in de sport een zeer gevoelige en complexe kwestie is die een evenwicht vereist tussen mensenrechten en eerlijkheid op het speelveld", zei hoofd Kereyn Smith van het Nieuw-Zeelandse olympisch comité in een verklaring.

Ondanks dat haar testosteronwaardes onder de vereiste drempel liggen, zeggen critici dat ze tal van fysieke voordelen heeft door als man op te groeien, waardoor haar aanwezigheid in de competitie oneerlijk is voor vrouwelijke atleten.