Het proces tegen de voormalige rebellenleider Salih Mustafa uit Kosovo begint in september, zo heeft de internationale Kosovorechtbank in Den Haag zaterdag bekendgemaakt. Mustafa was een belangrijke commandant van het zogenoemde Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) tijdens de Kosovo-oorlog van 1998-1999 en wordt verdacht van oorlogsmisdaden.

Mustafa werd september vorig jaar gearresteerd en overgebracht naar Den Haag.

De voormalige UCK-commandant is de eerste verdachte die voor het tijdelijke tribunaal verschijnt. Hij wordt beschuldigd van de moord op een gevangene, de slechte behandeling van ten minste zes gevangengenomen burgers en willekeurige arrestaties. Zijn proces begint op 15 september en de eerste getuigen worden vijf dagen later gehoord.

De Kosovaarse oud-president Hashim Thaçi werd eind vorig jaar ook overgebracht naar de gevangenis van het Kosovotribunaal. Net voor zijn aanhouding maakte hij bekend af te treden als president omdat hij officieel is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden.

Thaçi werd eerder in 2020 verhoord door het tribunaal en wordt ook berecht. De oud-president wordt onder meer verdacht van het doden van honderden mensen, marteling en andere "gruwelijke daden".

Het tijdelijke tribunaal in Den Haag is opgericht om oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en andere misdrijven te berechten die zijn gepleegd tijdens de opstand van Kosovo tegen de Servische machthebbers. De rechtbank richt zich op verdachten uit zowel Kosovo als Servië. De Kosovo-oorlog eiste destijds dertienduizend levens.