AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Amsterdam vijf maanden jeugddetentie geëist tegen een 17-jarige jongen uit Amsterdam. Bij de jongen thuis in Osdorp werd op 11 juli een zelfgemaakte bom gevonden. Ook verdenkt het OM hem ervan dat hij het Tweede-Kamerlid Wilders heeft bedreigd via de e-mail.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het explosief was naar alle waarschijnlijkheid niet geschikt voor een serieuze aanslag, aldus het OM en had niets te maken met terrorisme. De bedreigingen aan Wilders heeft de verdachte erkend en hij heeft zijn spijt daarover uitgesproken.

De zaak vond achter gesloten deuren plaats, gezien de minderjarige leeftijd van de verdachte. Het OM eiste ook plaatsing in een inrichting voor jeugdigen, waar hij behandeld zou moeten worden voor de gebrekkige ontwikkeling van zijn persoonlijkheid.

Hofstadgroep

Het OM kreeg de jongen in het vizier in het onderzoek naar het vermeende terreurnetwerk de Hofstadgroep, maar uit het strafrechtelijk onderzoek is op geen enkele wijze gebleken dat de jongen daarvan deel uitmaakte. Wel bleek dat hij al enige tijd op internet actief was en in maart 2005 twee e-mailbedreigingen aan Wilders had gestuurd.

De jongen werd op 11 juli aangehouden. Bij een doorzoeking vond de politie op zijn kamer een zelfgemaakt explosief. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bevatte dat kruit voor munitie en kogeltjes uit hagelpatronen. Het was met name geschikt om in een kleine omgeving brandschade of -letsel te veroorzaken. De rechtbank doet 7 november uitspraak.