BAGDAD - Bij drie vrijwel gelijktijdige aanslagen op twee hotels in Bagdad waar veel buitenlandse journalisten verblijven, zijn maandag zeker zeventien doden gevallen. Het zou daarbij volgens de plaatselijke autoriteiten in ieder geval gaan om bewakers, hotelmedewerkers en voorbijgangers. Onduidelijk is of er zich buitenlanders onder de slachtoffers bevinden.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Drie autobommen ontploften in of vlak bij een bewaakt gebouwencomplex waar zich het Sheraton en het Palestine hotels bevinden. De explosies veroorzaakten enorme rook- en stofwolken die tot in de verre omtrek te zien waren.

Twee auto's ramden volgens ooggetuigen de omheining van het complex. Een derde voertuig, een cementwagen, probeerde even later het terrein bij de hotels binnen te rijden, maar kwam onder vuur te liggen van de bewaking en liet zijn explosieve lading op enige afstand van de hotels ontploffen.

De begane grond van het Sheraton hotel zou zwaar beschadigd zijn. Als de derde bomauto tot vlak bij het hotel had kunnen doorrijden, zou er van dat gebouw waarschijnlijk weinig meer over zijn, meldden veiligheidsbronnen. Door de klap sneuvelden ook de ramen en gevels van een groot aantal andere gebouwen. Zeker vijftien mensen raakten gewond.