DEN HAAG - De 41-jarige Hagenaar M.B. die ervan wordt verdacht dat hij de afgelopen jaren diverse kinderen van de Haagse kinderopvang 2Samen heeft misbruikt, moet psychisch worden onderzocht. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald, zei B's advocaat A. Steutel maandag.

De man heeft elf jaar bij 2Samen gewerkt. De eerste aangifte tegen B. dateert van augustus vorig jaar. In december 2004 werd hij ontslagen.

Celstraf

De officier van justitie eiste twee weken geleden acht jaar celstraf tegen de Hagenaar. De rechtbank veroordeelde hem echter nog niet, omdat ze het belangrijk vindt dat het Pieter Baan Centrum (PBC) een uitgebreid psychologisch en psychiatrisch rapport over de man maakt. B. weigerde tot nu toe elk onderzoek naar zijn persoonlijkheid. Steutel kon niet zeggen of haar cliënt nu wel meewerkt aan onderzoek.

De verdenking van kindermisbruik kwam op B. te rusten toen een onbekend aantal kinderen die aan zijn zorg waren toevertrouwd, zich vreemd gingen gedragen. Sommigen waren ineens niet meer zindelijk, anderen werden angstig, agressief of kregen nachtmerries. De kinderen veranderden weer in positieve zin na B.'s vertrek.

Hoeveel kinderen B. zou hebben misbruikt, is niet duidelijk. Tijdens de zitting in de rechtszaal zijn vijf gevallen uitgebreid besproken, maar in het dossier zitten verklaringen van een groot aantal andere kinderen.

Argwaan

Het gedrag van de Hagenaar tegenover kinderen wekte al jaren argwaan. Ouders van kinderen bij 2Samen klaagden over zijn knuffelgedrag en over het feit dat hij kinderen op de mond kuste. De leiding van het bedrijf had hem verboden op de baby- en peuterafdeling te komen en om lichamelijk contact met de kinderen te hebben. In eerdere betrekkingen viel het ook al op dat B. zich vreemd gedroeg. Zo zou hij bij de judoclub waar hij werkte meisjes in het kruis hebben gegrepen.

De rechtbank heeft nog geen nieuwe datum genoemd waarop ze de zaak voortzet. Het is ook nog niet bekend wanneer B. naar de observatiekliniek PBC gaat.