AMSTERDAM - De politie en het Openbaar Ministerie hebben in Brazilië opnieuw een verdachte in de ontvoeringszaak van Claudia Melchers aangehouden.Het gaat om de 49-jarige Izaan M. Hij werd zondag in Rio de Janeiro aangehouden, zo maakte de politie maandag bekend.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Bij de arrestatie werkten het Amsterdamse onderzoeksteam en de Nederlandse justitie nauw samen met de Braziliaanse politie en plaatselijke autoriteiten. In een verklaring stelde de politie dat de samenwerking "uitstekend" is verlopen, maar gaf geen details. Verdere mededelingen doet de politie niet in het belang van het onderzoek. De politie sluit meerdere arrestaties niet uit.

Brein

Izaan M. zou het brein zijn geweest achter de ontvoering van de dochter van zakenman en multimiljonair Hans Melchers. Claudia werd half september ontvoerd uit haar woning in Amsterdam Oud-Zuid en twee dagen vrijgelaten in Gelderland. De ontvoerders vroegen in een claimbrief om 300 kilo cocaïne, maar die is volgens de familie en de politie nooit geleverd.

In Nederland zitten in verband met de ontvoering van Claudia Melchers drie verdachten vast. Het gaat om de 46-jarige Lorenzo M., de neef van de zondag gearresteerde Izaan, de 37-jarige Quentin W. en de 44-jarige Patricio W. Deze verdachten werden op Curaçao aangehouden en naar Nederland overgebracht.

Uitleveringsverdag

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft Nederland een uitleveringsverdrag met Brazilië, maar is Brazilië niet verplicht de man uit te leveren. Overigens moet het ministerie nog besluiten of het daadwerkelijk om de uitlevering van M. zal vragen.

Het Gelderse Laag-Keppel is het officiële woonadres van Izaan M. Uit een rapportage van het Kadaster bleek dat eind september executoriaal beslag is gelegd op zijn villa, die hij voor 812.000 euro had aangeschaft. Op hetzelfde adres woont een vrouw wiens naam de ontvoerders hadden gebruikt bij het huren van een vakantiehuisje in bungalowpark Stroombroek in het dorpje Braamt. De kidnappers hielden Claudia Melchers hier vast. De politie pakte deze vrouw samen met een andere vrouw op na de ontvoering, maar de twee werden al snel weer vrijgelaten.

Bekentenis

Medeverdachte Quentin W. wees Izaan M. aan als degene die de ontvoering had beraamd, zou uit zijn bekentenis blijken die via het AD was gelekt. Izaan zou Melchers in het vakantiehuisje hebben vrijgelaten na een lang gesprek met haar.