DEN HAAG - Wie een opleiding tot heks volgt, kan de kosten aftrekken voor de belasting. Voorwaarde is dat de opleiding leidt tot een betere financieel-economische positie van de betrokkene of dat de scholing nodig is voor het op peilen houden van diens vakkennis.

Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft dat maandag geantwoord op schriftelijke vragen van de Tweede-Kamerleden Van Vroonhoven en Omtzigt (beiden CDA).

Aanleiding voor de vragen waren mediaberichten over een vrouw die een heksenopleiding had gevolgd aan de Heksehoeve in Appelscha. De 2197 euro die zij daarvoor moest neertellen, mocht zij van de Belastingdienst als aftrekpost opvoeren.

Volgens Wijn trad de vrouw op als actrice bij festiviteiten en bedrijfstrainingen. Ze wilde haar activiteiten uitbreiden door workshops te geven over de Middeleeuwen en hekserij. Daarom volgde zij de heksenopleiding, die volgens Wijn voor een belangrijk deel was gewijd aan alternatieve geneeswijzen, wichelen en dergelijke. Naar het oordeel van de Belastinginspectie kon zij zich met de opleiding "een belangrijk grotere vakkennis verwerven dan zij al bezat en zodoende haar vakbekwaamheid uitbreiden".

De opleiding tot heks is overigens niet erkend door het ministerie van Onderwijs. Ook zijn er geen vacatures bij het CWI voorhanden voor dit beroep. Wel bestaan die voor actrices en artiesten, voegt Wijn er aan toe.