SCHIPHOL - Schiphol wil de wildgroei aan vliegtuigspotters rondom de luchthaven aanpakken. In samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer "bekijken we of het beter is het aantal lokaties voor vliegtuigspotters te beperken", bevestigde woordvoerder R. Wever van Schiphol maandag.

De verhoogde terreurdreiging speelt volgens hem een rol bij de plannen, hoewel van een acuut gevaar rond Schiphol geen sprake is. Daarnaast ondervinden omwonenden groeiende overlast van dit soort hobbyisten, en is de verkeersveiligheid in het geding.

Want sinds twee jaar zoeken spotters, maar ook dagjesmensen die bij mooi weer toestromen, allerlei 'verboden' plekjes op om vliegtuigen te bekijken. "Dat heeft te maken met de opening van de Polderbaan begin 2003 waar geen voorzieningen zijn voor de spotters, en de aanleg van de A5 een paar maanden daarvoor, waardoor zij niet meer terecht kunnen rondom de Zwanenburgbaan", aldus de woordvoerder.

Officieel heeft Schiphol drie spottersplekken, het Panoramaterras en bij parkeerplekken langs de Kaagbaan en de Buitenveldertbaan.