NAPLES - Florida maakt zich maandagochtend op voor een voltreffer van orkaan Wilma. De krachtige storm, die het afgelopen weekeinde op het Mexicaanse schiereiland Yucatán een spoor van verwoesting heeft getrokken, is de zevende in veertien maanden die op de Amerikaanse staat zal losbeuken.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Op Cuba, dat net door het 'oog' van de storm werd gemist, is een Nederlandse toerist om het leven gekomen. De vakantieganger zat in een bus die zondag tijdens de evacuatie van de weg gleed. Ook drie andere inzittenden kwamen om.

Orkaankracht

Wilma nam in de nacht van zondag op maandag verder in kracht toe, en is nu een grote en gevaarlijke orkaan (3 op de schaal van Saffir-Simpson). Langs de zuidwestelijke kust is een stormvloed van 2,5 meter te verwachten. Behalve windsnelheden tot 185 kilometer per uur, stuit de orkaan boven Florida op een koudefront, waardoor de kans groot is op tornado's.

Evacueren

De autoriteiten hebben de inwoners van de Florida Keys, een eilandengroep voor de kust van Florida die middenin de baan van Wilma ligt, met klem geadviseerd een goed heenkomen te zoeken. Velen onder de 80.000 inwoners hebben die oproep genegeerd en wachten de orkaan in schuilkelders af. De laatste evacuatiebus verliet de stad Key West zondag met maar een passagier.

Gouverneur Jeb Bush heeft degenen die weigerden te vertrekken gewaarschuwd dat reddingswerkers hen niet kunnen bereiken als de orkaan is gearriveerd en dat alle vervoer dan stilligt. Ook de miljoenenstad Miami en verscheidene plaatsen aan de westkust van Florida hebben zich opgemaakt voor orkaanomstandigheden. Vrijwel het gehele schiereiland moet rekening houden met een tropische storm.

Vertrouwen

De Amerikaanse autoriteiten nemen met deze orkaan geen enkel risico. De dramatische nasleep van de orkaan Katrina, die leidde tot een dieptepunt van het vertrouwen van de Amerikaanse bevolking in president en regering, ligt nog vers in het geheugen. Katrina eiste zeker 1200 mensenlevens in met name de staten Louisiana en Mississippi. De hulpverlening liet dagen op zich wachten.

Terwijl de Amerikanen een veilig heenkomen zochten voor de storm, haalden de bevolking en toeristen op Yucatán zondag eindelijk opgelucht adem. Wilma kwam er dit weekeinde bijna tot stilstand en heeft er meer dan twee dagen en nachten achtereen huisgehouden. De orkaan zorgde niet alleen voor zware overstromingen en verwoestingen, ook zeker acht mensen kwamen om.

Stormvloed

Grote delen van het getroffen gebied staan nog onder water als gevolg van extreme regenval en een metershoge stormvloed. In de badplaatsen Cancún en Playa del Carmen heeft de orkaan grote schade aangericht aan huizen, hotels en stranden. Volgens de Mexicaanse autoriteiten zijn voor zover bekend alle vakantiegangers ongedeerd gebleven. De eerste speciale vlucht met Nederlandse toeristen uit het gebied komt dinsdagochtend vanuit Mérida in Amsterdam aan.

Toerisme

Voor de toeristische sector had de orkaan nauwelijks op een slechter moment kunnen komen, vlak voor het seizoen waarin veel Amerikaanse vakantiegangers het gebied bezoeken. Het toerisme zou er zeker tot december nodig hebben om te herstellen Maar terwijl tienduizenden toeristen tijdig in veiligheid konden worden gebracht, is de klap van de orkaan het hardst aangekomen bij de arme bevolking van Yucatán.

In kleine dorpjes, die vaak slechts uit bouwvallige hutjes bestaan, wonen tienduizenden mensen die hun brood verdienen in de toeristische industrie. Velen van hen zijn dakloos en zitten voorlopig zonder inkomen.