WARSCHAU - De conservatief Lech Kaczynski (56) is gekozen tot de nieuwe president van Polen. Dat blijkt uit exit polls na het sluiten van de stembureaus in het Oost-Europese land. Zondag was de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen, tussen Kaczynski (56) en zijn liberale tegenstrever Donald Tusk (48).

Bekijk video: Modem/ Breedband

In een peiling van het publieke tv-station GfK Polonia stond Kaczynski, nu nog burgemeester van Warschau, op 52,8 procent van de stemmen. De commerciële zender TVN24 geeft hem zelfs 53,5 procent. Tusk heeft inmiddels laten doorschemeren dat hij waarschijnlijk de strijd om het presidentschap heeft verloren.

Verrassing

De resultaten komen als een verrassing omdat Tusk lang favoriet was in de peilingen. De laatste dagen was het verschil tussen de twee echter steeds kleiner geworden. Tijdens de eerste ronde twee weken geleden had Tusk nog 500.000 stemmen meer gekregen dan Kaczynski. Een tweede ronde was nodig omdat geen van de kandidaten een absolute meerderheid had behaald.

Herhaling

De presidentsverkiezingen lijken een herhaling te zijn geworden van de parlementsverkiezingen van 25 september. De partij van Tusk, Burgerplatform, werd toen op het laatste moment voorbijgestreefd door de Orde en Rechtvaardigheidspartij van Lech Kaczynski, waarvan zijn tweelingbroer Jaroslaw partijleider is. PiS levert daarmee ook de premier.

Coalitiebesprekingen

Lech Kaczynski heeft beide partijen zondag opgeroepen om de coalitiebesprekingen snel af te ronden. De gesprekken zijn in de onderlinge strijd om het presidentschap, die gepaard ging met een keiharde campagne, voorlopig gestaakt. Het overleg tussen de conservatieven en de liberalen wordt maandag voortgezet.

Ruim 50 procent van de dertig miljoen kiesgerechtigde Polen heeft zijn stem zondag uitgebracht. De definitieve uitslag van de presidentsverkiezingen in Polen wordt maandag verwacht.