BIRMINGHAM/LONDEN - Een man is zaterdag om het leven gekomen en tien anderen, onder wie een politieagent, zijn gewond geraakt bij hevige rellen in de wijk Lozells in de Engelse stad Birmingham. Dat berichtten Britse media. Bij de dode zou het gaan om een 20-jarige zwarte man die is doodgestoken.

De spanningen in de wijk zijn de afgelopen dagen hoog opgelopen na de vermeende verkrachting van een zwart meisje door een groep Aziatische mannen. Er heeft zich echter geen slachtoffer gemeld.

De ongeregeldheden braken uit na een publieke bijeenkomst over het incident. De betogers bekogelden de oproerpolitie met straatstenen en kapotte flessen. Bendes jongeren liepen zwaaiend met honkbalknuppels door de straten.

Volgens een onderzoek dat vrijdag was gepresenteerd, is Birmingham de meest onbeschofte stad van het Verenigd Koninkrijk. De 'Brummies', zoals de inwoners zich zelf informeel noemen, zijn van alle Britten het minst geneigd voor anderen de deur open te houden of 'thank you' (bedankt) of 'please' (alstublieft) te zeggen. Het onderzoek is uitgevoerd door 'beschavingsinspecteurs' van het tijdschrift Reader's Digest.