Door geweld tussen Israël en de Palestijnen zijn dinsdag zeker 33 mensen om het leven gekomen, schrijven verschillende media. Bij Israëlische luchtaanvallen op Palestijnse doelen zouden dertig Palestijnen omgekomen zijn, onder wie tien kinderen.

Bij vergeldingsacties in de vorm van raketbeschietingen zouden nog eens drie Israëliërs gedood zijn. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is het land een grote operatie begonnen. "We hebben besloten dat Hamas en de Palestinian Islamic Jihad een hoge prijs zullen betalen voor hun daden."

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is enkele dagen geleden opgelaaid, omdat de Israëliërs tientallen Palestijnen uit hun woningen in bezet Oost-Jeruzalem willen zetten om daar Joodse kolonisten te vestigen. De Palestijnen bestookten Israël al met honderden raketten. Israël op zijn beurt neemt Hamas-doelwitten in de dichtbevolkte Gazastrook onder vuur.

Netanyahu riep dinsdagavond de noodtoestand uit in de centraal gelegen plaats Lod, waar eerder op de dag rellen waren uitgebroken. Er zouden daar minimaal twaalf gewonden zijn gevallen.

VN-Veiligheidsraad komt woensdag bijeen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bespreekt het aanhoudende geweld geweld tussen Israël en de Palestijnen woensdag achter gesloten deuren, verklaren diplomatieke bronnen in gesprek met persbureau AFP.

De bijeenkomst van de Veiligheidsraad is de tweede in korte tijd: afgelopen maandag werd ook al gesproken, wat toen overigens niet in een slotverklaring resulteerde. In het voorstel voor de nieuwe vergadering, dat is ingezien door AFP, wordt Israël ertoe opgeroepen te stoppen met de woninguitzettingen en het bouwen van nieuwe nederzettingen.

VN-secretaris-generaal António Guterres riep Israël en de Palestijnen er dinsdag toe op het geweld te staken. Netanyahu heeft echter al laten weten dat de operatie tegen Hamas en de Palestinian Islamic Jihad (PIJ) nog wel even zal voortduren.