DELFZIJL - Een team bergers is zaterdag aan het einde van de middag begonnen met het doorzagen van het Duitse vrachtschip Ilona-M dat gezonken is in de Eems. Een woordvoerder van Schippersvereniging Koninklijke Schuttevaer zei zaterdag te verwachten dat het zagen niet voor zondag in de loop van de dag klaar is.

Het binnenvaartschip blokkeert al een week de noordelijke vaarroute naar Duitsland. Het in tweeën delen bleek noodzakelijk omdat de bergers het schip niet in een keer uit de zuigende bodem konden trekken.

Wrak

Een poging tot lichting mislukte vrijdag omdat het vrachtschip inmiddels een halve meter in de modder is weggezakt. Hierdoor is het wrak te zwaar om als geheel op te hijsen. In de nacht van vrijdag op zaterdag is het schip met een baggermachine leeggeschept.

Als de zaagklus voltooid is, zal een van de twee delen op de wal worden gezet; het andere zal per schip worden afgevoerd. Volgens de zegsman zal er de hele nacht worden doorgewerkt zodat zondagochtend het eerste deel van het schip op de kant kan worden gehesen. Het tweede deel kan dan maandag per schip worden afgevoerd. Op z'n vroegst dinsdag kan de vaarroute dan weer worden vrijkomen.

Stremming

Door de stremming liggen aan de Nederlandse kant van de grens inmiddels ongeveer honderd vrachtschepen te wachten. De alternatieve, zuidelijke route is eveneens gestremd, in dit geval door een dambreuk. Pas half december gaat deze route weer open, zo is de verwachting.