ZAGREB - Het vogelgriepvirus dat vrijdag werd aangetroffen bij zes dode zwanen in Kroatië, is van het ook voor mensen gevaarlijke type H5N1.

Dat is gebleken uit onderzoek in een gespecialiseerd laboratorium in het Britse Weybridge, berichtte zaterdag de Kroatische avondkrant Vecernji List.

Zweden

Bij een dode eend in Zweden is vogelgriep vastgesteld. Dat heeft de Zweedse veterinaire dienst zaterdag bekendgemaakt. Het dier werd vrijdag gevonden ten oosten van de hoofdstad Stockholm. Onduidelijk is nog aan welk type vogelgriep de eend is gestorven.

Het veterinair instituut liet weten dat het in deze tijd van het jaar niet ongebruikelijk is dat 20 tot 30 procent van de eenden het vogelgriepvirus bij zich dragen. Nader onderzoek moet uitwijzen of het hier gaat om de ook voor mensen besmettelijke en soms dodelijke variant H5N1 gaat.

De Zweedse landbouwautoriteiten adviseerden pluimveehouders in de centrale en zuidelijke regio's Svealand en Gotaland vrijdag hun vogels binnen te houden of in een beschermde omgeving te voeren. Door de H5N1-uitbraken in Turkije en Roemenië heerst in heel Europa angst voor deze gevaarlijke variant.