AMSTERDAM - De Nederlandse politie heeft zo ernstig verzuimd in de aanpak van de Hells Angels, dat bij buitenlandse politiekorpsen de indruk bestond dat politiemensen onder één hoedje speelden met de organisatie. Dat zegt de Canadese expert op het gebied van de Hells Angels, William Marsden, zaterdag in Trouw.

Volgens Marsden heeft internationale druk ertoe geleid dat er massaal arrestaties zijn gepleegd. “Het Europese hoofdkwartier is Amsterdam. Het is onbegrijpelijk dat de Nederlandse politie tot nu toe zo slap is opgetreden tegen de Hells Angels.”

Negatief beeld

Volgens Marsden, die voor een nieuw boek veel gesprekken heeft gevoerd met politie en justitie in Europa, bestaat er een negatief beeld over de Nederlandse politie. “Die heeft een reputatie dat ze weinig meewerkt met andere korpsen en dat ze niet scheutig is met het delen van informatie. Enkele Scandinavische politie-officieren vertelden me dat ze dachten dat sommige Nederlandse politiemensen gecorrumpeerd waren door de Hells Angels. Onder meer omdat ze met hen gezien waren op feestjes en bij voetbalwedstrijden.”

In Denemarken, Zweden en Noorwegen bestond boosheid over het door laten groeien van de Amsterdamse tak van de motorclub, aldus Marsden. De opbrengsten van drugshandel in Nederland, werden gebruikt voor oorlogen tussen motorclubs in Scandinavië, zo was de gedachte.

Zware uitspraken

Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zegt in en reactie dat de nationale recherche in 2003, direct na de oprichting, is begonnen met een grootschalig onderzoek naar de Hells Angels. “Je kunt de nationale recherche dus niets verwijten”, concludeert hij. De zegsman wil niet ingaan op de periode daarvoor. “Maar er was in Nederland wel een beeld dat de Hells Angels onaantastbaar waren”, stelt de woordvoerder. ”Ik vind het overigens jammer dat Marsden geen man en paard noemt. Het zijn zware uitspraken die hij doet, die niet worden onderbouwd.”