MIAMI - De orkaan Wilma is zaterdag boven het vasteland van Mexico verder in kracht afgenomen. De storm valt nu in de tweede categorie op de schaal van Saffir-Simpson, die er vijf telt. Wilma bereikt nu windsnelheden tot 175 kilometer per uur, met hardere windstoten. Vermoedelijk bereikt de orkaan in de nacht van zaterdag op zondag de Golf van Mexico.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Op het Mexicaanse schiereiland Yucatán heeft de orkaan veel schade toegebracht. Zware regenval en een metershoge stormvloed hebben Cancún grotendeels onder water gezet. Op sommige plaatsen staat het water meer dan vijf meter hoog. Een persoon is omgekomen en zeven anderen zijn gewond geraakt. Eerder eisten zware overstromingen door Wilma al zeker dertien mensenlevens in Haïti en Jamaica.

Verwoest

Playa de Carmen, eveneens een populair toeristenoord, is volgens de lokale burgerbescherming "verwoest". Zeker duizend huizen hebben zware schade opgelopen. Ook op het eiland Cozumel voor de kust van Yucatán heeft Wilma een spoor van verwoestingen achtergelaten.

Doordat Wilma zich slechts tergend langzaam verplaatst, kampen de Mexicaanse kustregio's zeer lang met extreem zware regenval. Op sommige plaatsen kan meer dan een meter neerslag vallen. Ook staan gebouwen langer dan normaal bloot aan windstoten van meer dan 220 kilometer per uur.

Dramatische situatie

Onderdirecteur Alberto Hernandez van de Mexicaanse meteorologische dienst sprak voor de radiozender Radio Monitor van een dramatische situatie. "Wilma beweegt niet meer en dat maakt haar vier keer zo gevaarlijk. Ik bereid me voor op rampen. De orkaan is al 36 uur boven Yucatán", aldus Hernandez. Het kan volgens weerkundigen nog een etmaal duren voor Wilma verder trekt.

Ook op Cuba doet Wilma zich al voelen. De westkant van het eiland kampt met zware slagregens. Rond het eiland Juventud voor de zuidwestelijke kust worden stormgolven van zes meter hoog gemeten. Uit laaggelegen gebieden zijn ruim een half miljoen mensen geëvacueerd. Vorige week kregen de oostelijk regio's van het communistische land al te maken met overstromingen en modderstromen.

Goed nieuws

Voor de bewoners van Florida betekent het lange verblijf van Wilma boven Mexico mogelijk goed nieuws. Zo lang de storm boven land is, neemt zij steeds verder in kracht af. Het orkanencentrum van de Amerikaanse meteorologische dienst voorspelt dat Wilma de zuidelijke staat als orkaan van de eerste of tweede categorie op de schaal van Saffir-Simpson zal bereiken.

Directeur Max Mayfield waarschuwde zaterdag echter voor optimisme. "Het blijft een orkaan die serieuze gevolgen kan hebben", zei hij tegen CNN. De orkaan Katrina had boven Mexico dezelfde kracht als Wilma, en zaaide later dood en verderf in met name de staten Louisiana en Mississippi. Bovendien heeft Wilma weervoorspellers al eerder verbaasd.

Regen

Op de eilandenketen Florida Keys en in de westelijke buitenwijken van Miami veroorzaken uitlopers van Wilma al regen en hoge golven. Veel bewoners hebben al een goed heenkomen gezocht. Het is derde keer dit jaar dat de Keys worden geëvacueerd. Een hoteleigenaar in Key West is het beu. "Ga naar huis Wilma, Fred wacht op je", staat op zijn billboard te lezen.

De federale dienst voor rampenbestrijding (FEMA) heeft in Florida honderden satelliettelefoons uitgedeeld aan lokale functionarissen. Ze hopen zo de communicatie met het gebied in stand te houden als telefoonverbindingen door de storm uitvallen.

Stroef

Na de orkaan Katrina verliep de communicatie stroef. Volgens de FEMA kwam mede daardoor de hulpverlening traag op gang. Velen menen echter dat onderschatting een minstens zo grote rol speelde. De FEMA ligt dan ook nog altijd zwaar onder vuur om de nasleep van Katrina.